W informacjach dla pacjentów z cukrzycą publikowanych na podstawie zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego poleca się cukrzykom rezygnację z miodu i stosowanie słodzików typu ksylitol, erytrytol czy stewia. Okazuje się jednak, że w badaniach klinicznych wykazano, że miód wytwarza znacznie niższą odpowiedź glikemiczną organizmu (zmianę poziomu glukozy we krwi) w porównaniu do innych dostępnych substancji słodzących. Wpływa także pozytywnie na stężenie lipidów we krwi chorych na cukrzycę i na ich masę ciała. Może więc być dobrym zamiennikiem cukru w diecie cukrzyka.
Nie oznacza to jednak, że chory na cukrzycę może jeść miód bez ograniczeń. Diabetycy powinni stosować miód z umiarem. Podnosi on bowiem u nich stężenie hemoglobiny, co skutkuje podwyższeniem lepkości krwi i może prowadzić do stanów zakrzepowych.
Wniosek jest taki:
Cukrzyk też od czasu do czasu może sobie „osłodzić życie”. Nie należy robić tego często, a jeśli już, to warto stosować do tego celu miód.
Co więcej, miód może być także stosowany na rany cukrzycowe. Bakterie odpowiedzialne za zakażanie ran cukrzycowych wytwarzają odporność na antybiotyki i dlatego tak trudne jest leczenie np. „stopy cukrzycowej”.
W badaniach wykazano, że bakterie te nie potrafią wytworzyć odporności na miód.
0 komentarzy