Zwykło się mawiać , że grzyby są ciężkostrawne. To prawda. Zawierają bowiem dużo błonnika pokarmowego w postaci chityny. Ale są po prostu równie ciężkostrawne jak warzywa bogate w błonnik, czyli na przykład groch.
Dlatego grzyby powinny być wprowadzane do diety małego dziecka powoli, podobnie jak inne warzywa. Co więcej powinny to być grzyby uprawiane i „pewne”, takie jak pieczarka czy boczniak. Nie należy podawać dzieciom do 12 roku życia grzybów leśnych zbieranych samodzielnie, gdyż niesie to ryzyko zatrucia. I nie chodzi tu jedynie o zatrucie śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym, który zabije i dorosłego człowieka. Dzieci mają mniejszą aktywność enzymów odpowiedzialnych za detoksykację organizmu. Dlatego pomyłkowo wrzucony do zupy grzybowej niejadalny grzyb, który u dorosłego spowoduje jedynie problemy gastryczne, u dziecka może spowodować ciężkie a nawet śmiertelne zatrucie.
Jednak rozsądne spożywanie grzybów pozytywnie wpływa na organizm dziecka. Grzyby mogą także pomóc w pokonaniu wielu dolegliwości wieku dziecięcego.
Więcej na ten temat dowiecie się na naszym kursie ” Wpływ grzybów na zdrowie”.
0 komentarzy